
I 2005 utgav Åse Egeland sin debutroman «Spor i sand». Resultatet er en fengslende bok som holder leseren fanget fra begynnelse til slutt. Vi følger flere generasjoner i en familie som bor i en liten sørlandsby, styrt av eliten. Romanen begynner i 1890, da Sally, bestemor til hovedpersonen, Lisa, var et barn. I løpet av handlingen blir vi kjent med dybden i den menneskelige sjel, intoleranse og dobbeltmoral. Boken er også gitt ut i Tyskland og er blitt godt mottatt.
Det ble et sterkt ønske at forfatteren skulle følge opp med en ny bok.
Man måtte vite hvordan familien fungerte videre. Derfor kommer den nye boken, «Tiger i bagasjen», ut nå (2010). I Tyskland kommer den i høst. De er to selvstendige romaner.
«Spor i sand» og «Tiger i bagasjen» kan leses hver for seg. Sammen gir de større dybde. Leseren vil skjønne at «Tiger i bagasjen» kan tolkes på flere plan. Det er ingen krimroman. Det er ingen som skyter hverandre, men det finnes andre måter å ta liv på. Som nesten ingen ser. Men som kanskje er enda mer alvorlig.
Det handler om de usynlige krefter. som bor i alle mennesker. Begge bøker er preget av kjærlighet til det mektige havet og til det spesielle landskapet i den lille kystbyen, som selvfølgelig også preger menneskene. Men også til det mystiske i livet som ikke kan forklares med våre sanser. Er vi bevisste på hvordan vi lever livet? Eller lar vi oss flyte på en bevisstløs bølge? Hva er samvittighet? Kan den bli en tiger?
E-BOK: http://www.emviem.com/9788230009772
Tysklands kjente kritiker, Gabriele Haefs, sier det slik om «Spor i sand»:
«Ein Roman ein der Tradition der grosser norwegischen Ergählerinnen wie Wassmo und Elstad».
Margrete Kåset, prosjektleder NRK Drama, sier det slik:
«Totalt sett et verk som berører meg ganske sterkt, og som tar meg inn i en del av Norge som jeg ikke kjenner særlig godt, hvor skipsfarten og verdens-økonomien i stor grad har påvirket menneskeskjebnene. Jeg kjenner at stoffet oppleves realistisk og relevant for meg, dette handler om mine formødre, kvinner som i sin generasjon har slitt for å oppnå sine mål og som har ofret mye på veien. Men også flere av bokas mannlige karakterer er menneskelige og kjempende, men blir ofre for sin samtid.
Jeg identifiserer meg derfor med karakterene.
Stoffet er emosjonelt og medrivende, og psykologien mellom karakterene – og ikke minst mellom generasjonene – er interessant».
Spor i sand: http://www.kolofon.no/searchdetails.aspx?pid=1516&docid=82
Genikoden i glasshuset: http://www.kolofon.no/searchdetails.aspx?pid=2748&docid=82
Kvantespranget http://www.kolofon.no/searchdetails.aspx?pid=2749&docid=82