>> KOLOFON FORLAG AS
  Bygdøy Allé 21
0262 Oslo
Telefon: 22 82 51 00
Telefaks: 22 82 51 01
E-post: post@kolofon.no
 
Din handlekurv er tom
  Nettbutikk >> Sakprosa >> Mat og drikke >> Glædelig jul uten melk og gluten!

Glædelig jul uten melk og gluten!

ISBN 978-82-300-0860-7

Liv H.  Wiborg
 

Kokeboken for deg som ønsker deg mat til jul, uten gluten og melk.

Julen er tid for tradisjoner og julemiddagen endres svært sjelden. Julen er også tid for kaker og godterier og maten inneholder mer fløte og mer smør enn det som spises ellers i året.

I Norge er det omtrent 200 000 mennesker, som ikke tåler produkter fra melk. Disse har melkeallergi og/eller laktoseintoleranse. I tillegg tåler ikke 50 000 av oss gluten eller vi har hveteallergi. Vi vet ikke hvor mange som hverken tåler gluten eller melk, men vi vet at blant asiater, som kineser eller afrikanere, som etiopiere, tåler de fleste ikke melk og melkeprodukter. Disse vil ofte ikke vite det, fordi de tradisjonelt ikke har melk i kosten. Blant dem som ikke tåler gluten finner vi nordeuropeere, arabere og mennesker fra India og Pakistan. Hvis man har gjester fra andre deler av verden, også afroamerikanere, som får problemer med magen, kan dette skyldes at de ikke tåler melk og/eller gluten i den norske kosten. Det samme kan gjelde adoptivbarn fra Asia og Afrika, som kan ha kraftig kolikk inntil de får melkefri kost.

Intensjonen med denne kokeboken er å gjøre det mulig at familiemedlemmer og/eller gjester kan lage og spise den samme julematen, og at alle synes at den er god. Intensjonene med oppskriftene i denne boken er ikke at de skal være så sunne, men at alle, også dem som ikke tåler gluten og melk, skal spise god og tradisjonell julemat, kaker og godter, uten at de blir syke. Dessuten at selv om du aldri har laget gluten- og melkefri mat skal du nå kunne klare det. Derfor inneholder boken tips til kokken og en oversikt over erstatningsprodukter samt hel- og halvfabrikata, som kan kjøpes i butikkene.

Det viktigste når du lager gluten- og melkefri mat, er å lese innholdsfortegnelsene på varene du skal servere eller ha i maten. Det er nemlig slik at hvis en vare er glutenfri, er den ikke automatisk melkefri og omvendt. Dessuten, kommunikasjon er viktig mellom kokk og den som har matvareallergi/intoleranse. En som har matvareintoleranse/ allergi, kan ikke umiddelbart svare ja om kokken spør om han tåler kålrabistappe. Han må spørre kokken, hvordan lager du stappen?

Glædelig jul uten - melk og gluten!

Liv Herdiis Wiborg er sosionom og cand. polit fra NTNU i Trondheim. Hun er blant annet oversetter og fagbokforfatter.

“Glædelig jul uten melk og gluten” er Wiborgs 10 bok og hennes andre kokebok.

Den første var “Kokeboken uten melk – en praktisk håndbok”, utgitt på Kolofon forlag i 2007.

 
   
 Skriv ut 
Pris:300  Antall:  
 
7 av 12
Motta nyheter om Kolofon?
skriv din e-mail her:
 
Pressen skriver :
Haiku om fjell
Gjennom den tradisjonelle japanske diktforma haiku, fylgjer vi fjella gjennom livet eller livet gjennom fjella. 
Grunnlov og frihet
Er grunnlov og frihet turtelduer eller erkefiender? Historien om 1814 og den frihetsgivende grunnlovsakten er velkjent.
Relaterte artikler:
Fra Napoleon til Mor Monsen
Petter Dass' Gjestebud
Kokeboken uten melk
Fenalår
Vår kjære potet
I all enkelhet
Vandringer i Whiskyland
Glutenfrie tradisjoner fra hele verden
Pålogging til vår nettbutikk:
Brukernavn/
E-post
Passord:
Bli Kolofon kunde   
har du glemt ditt passord?
trykk her
Forsiden | Nettbutikk | Kontakt

© Copyright 2006 Kolofon, Utviklet av Assist2net.no.

Søk Forsiden Forsiden Søk Send Mail Sidekart