>> KOLOFON FORLAG AS
  Bygdøy Allé 21
0262 Oslo
Telefon: 22 82 51 00
Telefaks: 22 82 51 01
E-post: post@kolofon.no
 
Din handlekurv er tom
  Nettbutikk >> Sakprosa >> Mat og drikke >> Takk for maten?

Takk for maten?

2. opplag 2016
ISBN 978-82-300-1275-8

Eva Fjeldstad
 


"Dette er en bok som vi burde hatt for lenge siden. På 360 sider har Eva Fjeldstad klart det nesten umulige: På en grundig og saklig å måte tilegne seg – og formidle – det vell av opplysninger som foreligger om at maten vår kan være farligere enn vi har trodd.
    Boken inneholder lite om kullhydrater kontra fett eller protein, steinalder­ eller middelhavskost, men mye om noe som er viktigere: Hva gjør maten vi spiser med våre venner tarmbakteriene? De har lenge nok vært totalt oversett av både kostholdseksperter, Mattilsynet – og mange leger. I del 1 i boka tar Eva Fjeldstad dem fram i lyset og forteller oss i enkle ordelag hvor viktige disse vennene er for helsa vår.
    I det neste kapitlet får vi en saklig korrekt, men innholdsmessig meget skremmende beskrivelse av det som tarmbakteriene utsettes for – av antibiotika, plantevernmidler og tilsetnings­stoffer. Det er neste umulig å forstå at de klarer den daglige kampen for til­ værelsen i tarmen vår – og helt umulig å forstå hvorfor ikke myndighetene har reagert for lenge siden. Dette kapitlet er meget dagsaktuelt og modig ­ som en Jean d'Arch går hun rett inn i den opphetede striden om antibiotika i kyllingfôr. Hennes brede kunnskaper er langt for gode til at hun vil falle i den striden. Ikke minst fôrfabrikantene til oppdretts­ næringen har mye å lære av å tilegne seg de opplysnigene som hun presenterer.
    Matvareallergi og ulike intoleranser er viet et helt kapittel. Også her er hun meget godt oppdatert med hensyn til forsknings­frontene på disse meget vanskelige feltene – både de praktiske og mer basale.
    Kapitlet om "surt, søtt og fett" er kan hende det med mest sprengkraft. Her kastes gamle "sannheter" overbord og framtidskonsekvensene kan bli store. Visst har opplys­ ningene vært kjent lenge, men her presenteres de så selv enkle forbrukere kan forstå dem. Og i neste kapitlet er det nettopp forbrukeren som hun – med rette – fokuserer på.
    Forbrukere har makt – og de bør bruke den. Mottoet er enkelt: Med forbrukermakt er ingenting umulig. Det umulige tar bare litt lenger tid. Her i Sverige har det kommet ut flere bøker som tar opp kontroversielle sider ved dagens kost. Som nordmann er det med glede at jeg kan konstatere at Eva Fjeldstads bok er minst like god som de beste svenske på markedet. Den har et meget didaktisk opplegg, med plass både til egne notater og med tips og gode råd – med tanke på hva som er bra for helsa. Jeg er selvfølgelig ikke enig i alle hennes synspunkter, men jeg har den største respekten for hennes faktakunnskaper.
    Best av alt: Hun setter vår framtid i fokus. Jeg er overbevist om at den vil nå fram tilalle med sans for – og vilje til å kjempe for – en sunnere framtid.

Karolinska Institutet April 2015
Tore Midtvedt
Professor i medisinsk mikrobiell ekologi


Denne boka anbefaler jeg på det varmeste til alle som ønsker å forstå sammenhengen mellom maten de spiser og hva slags helse de har. Selv har jeg blitt i mye bedre form – både fysisk og psykisk – ved å lære hvordan jeg steller bra med mine usynlige, men svært så hjelpsomme venner, tarmbakteriene. I tillegg har det vært viktig å utelate de proteinene fra kosten som gir meg forsinket matvareallergi. Denne kunnskapen har hjulpet meg til å helbrede kronisk utmattelse.
Boka behandler komplisert fagstoff på en lettlest, forståelig og informativ måte.
Den største utfordringen her i landet, er å finne mat man kan spise når nesten alt inneholder tilsetningsstoffer og sprøyte­middelrester som ødelegger tarmfloraen og utsetter immun­systemet for daglige belastninger. Jeg drar ofte til Sverige for å handle. Der legger myndigheter og matvarekjedene til rette for bedre og renere mat. Det er på tide at det samme skjer
i Norge!
    Anne Nielsen, forfatter og foredragsholder


Eva Fjeldstad har arbeidet med fysiske og psykiske fordøyelsesrelaterte helseproblemer siden 2005. Hun startet da egen praksis etter tre år som generalsekretær i Norske Homeopaters Landsforbund.

Eva har undervist terapeuter i testanalyser av forsinket matvareallergi og jobber nå deltid som rådgiver i kost og ernæring ved Hurdalsjøen Recoverysenter, Norges første medikamentfrie psykiatriske sykehus. Hun underviser enkelte helger ved Tunsberg Medisinske Skole, biopatlinjen og driver utstrakt kurs- og foredragsvirksomhet.

Eva er sosionom, har lederutdanning fra BI og hadde ulike lederstillinger i Kriminalomsorgen i over 20 år før hun begynte å studere medisin og utdannet seg til homeopat.




 
   
 Skriv ut 
Pris:379  Antall:  
 
4 av 12
Motta nyheter om Kolofon?
skriv din e-mail her:
 
Pressen skriver :
Haiku om fjell
Gjennom den tradisjonelle japanske diktforma haiku, fylgjer vi fjella gjennom livet eller livet gjennom fjella. 
Grunnlov og frihet
Er grunnlov og frihet turtelduer eller erkefiender? Historien om 1814 og den frihetsgivende grunnlovsakten er velkjent.
Relaterte artikler:
Petter Dass' Gjestebud
Kokeboken uten melk
Fenalår
Vår kjære potet
I all enkelhet
Vandringer i Whiskyland
Glutenfrie tradisjoner fra hele verden
Glædelig jul uten melk og gluten!
Mat og opplevelser
Olivenolje
Whiskeyvandringer
Pålogging til vår nettbutikk:
Brukernavn/
E-post
Passord:
Bli Kolofon kunde   
har du glemt ditt passord?
trykk her
Forsiden | Nettbutikk | Kontakt

© Copyright 2006 Kolofon, Utviklet av Assist2net.no.

Søk Forsiden Forsiden Søk Send Mail Sidekart